Guten Appetit

sobota, 11 marca 2017

Batoniki z daktyli i popingu z quinoa - super fit


Zapraszam na batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i konserwantów. Sa pyszne, pożywne i bardzo zdrowe! Powiedziałabym znakomite!
Przygotowane na bazie mielonych daktyli i to właśnie masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku.

U mnie na początek dodatkiem do daktyli jest kakao, mielone orzechy laskowe, poping z quinoa i ziarna słonecznika. Dodatkiem miały być orzeszki pistacjowe, niestety zniknęły.....
Banalne do przygotowania, zapraszam !

Składniki:
250 g świeżych daktyli
100 g mielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki kakao
nasiona słonecznika
około 1 szklanki popingu z quinoa

Wykonanie:
  • zmiksować daktyle na gladką pastę
  • do daktylowej pasty wmieszać kakao, poping z quinoa (lub amarantusa) i nasiona słonecznika. Najlepiej dodawać porcjami, tak by masa daktylowa pozostała plastyczna. Mieszałam ręką. Jeśli sypniesz za dużo dodatków, dodaj oleju kokosowego, by uplastycznić masę
  • ułóż masę między dwoma płatami folii spożywczej i rozwałkuj na dowolną grubość. Pokrój ostrym nożem na równej wielkości kawałki. Przełóż batoniki kawałkami pergaminu i przechowuj w lodówce 

                                                                   NA ZDROWIE!

6 komentarzy:

  1. Obledne. Genialny przepis! Mega apetyczne i bardzo zdrowe. Przepis do wyprobowania,na liscie nr 1 :-). To jest cos,czego szukalam od dawna :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się tak spodobały:)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, dziękuję bardzo:) Pozdrowienia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)