Guten Appetit

środa, 8 marca 2017

Bryzol z pieczarkami i cebulą


Bryzol lub stek jak kto woli, to kawałek polędwicy wołowej obsmażony i podany z pieczarkami i cebulką. Pysznie, szybko i nie ma się tutaj co nie udać! Polędwica wołowa to mięso, które idealnie nadaje się do krótkiej obróbki. To ostatnie 2 kawałki zdobycznej polędwicy wołowej i zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u.

Bryzole podałam z batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa!

Składniki:
2 plastry polędwicy wołowej
pieprz
2 łyżki oleju
300 g pieczarek
1 cebula
sól
papryka słodka
2-3 bataty

Wykonanie:

  • dwa 1,5-2 cm grubości plastry polędwicy wołowej dokładnie wymasować z olejem, następnie oprószyć pieprzem
  • bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w misce i wymieszać z łyżką oleju, solą, papryką i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w 200`C w piekarniku
  • pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem z ewentualnych nieczystości i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oleju cebulę, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać przez kilka minut
  • gdy bataty dopiekają się w piekarniku rozgrzać mocno patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką. Ułożyć steki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony do silnego zrumienienia. Upieczone ściągnąć z patelni i odłożyć na descekę na kilka minut, by soki wewnątrz mięsa się ustabilizowały
  • brizole wyłożyć na talerze, przykryć pieczarkami z cebulką. Podawać z upieczonymi batatmi
                                                                  SMACZNEGO !



2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)