Guten Appetit

środa, 15 marca 2017

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem


Najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańsko - teksańskiej. Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Świetna dla całej rodziny i gwarantowany hit każdej imprezy.
Chili con carne to nic innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.

Zapraszam do przepisu!

Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasolki
1 czerwona papryka
1-2 papryczki chili
1 łyżeczka kuminu
1 łyzeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka miodu/cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
150 ml bulionu/soku pomidorowego - opcjonalnie

Wykonanie:

  • obraną, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek zeszklić na dużej patelni, dodać przyprawy, nastepnie dodać mięso i cały czas mieszając rozbijać łopatką grudki mięsa, przysmażyć na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę czerwona paprykę i papryczki chili
  • podlać pomidorami z puszki, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem około 20 minut
  • fasolę z puszki wyłożyć z puszki na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do zawartości patelni i dusić razem jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby podlać bulionem lub sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • podawać z ryżem lub bagietką 
                                                                    SMACZNEGO !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)