Guten Appetit

środa, 1 marca 2017

Dorsz musztardowy w papilotach. Dieta - szybka przemiana


Musztardowy dorsz upieczony w papilotach to świetny sposób na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad.
Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna.

Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowadanów. Do dorsza podałam ugotowanego na parze brokuła i obiad gotowy!
To było pyszne!

Składniki:
400 g filetu z dorsza
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
plasterki cytryny
2 łyżki musztardy francuskiej
1 brokuł

Wykonanie:

  • dorsza poporcjować, opłukać,  następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby pergamin, boki związać sznurkiem
  • piec w 180`C około 20 minut. W międzyczasie ugotować na parze brokuł, około 8 minut
  • ostrożnie rozciąć pergamin (gorąca para!). Podawać z plasterkami cytryny i natka zielonej pietuszki z ugotowanym brokułem
                                                                    SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Moja ulubione ryby to dorsz i pstrag :-). Nie moge jesc smazonego i dlatego tak bardzo,spodobal mi sie Twoj przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo dorsz wyjątkowo smaczny:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)