Guten Appetit

piątek, 10 marca 2017

Galaretka malinowo - kokosowa z agarem


Galaretka samodzielnie przygotowana to jeden z najprostszych deserów jaki zrobisz w domowym zaciszu. Jest zdrowsza niż wszystkie sklepowe przysmaki.
Nawet nie czytaj spisu skladników na popularnej galaretce ze sklepowej półki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupiena.
Warto powrócić do starej tradycji, bo niegdyś był to bardzo popularny deser, jednocześnie wykorzystać mrożone zapasy owoców.
Dzisiejszą galaretkę przygotowałam z mrożonych malin i na bazie agaru.

Agar jest bezwonny, bezbarwny i w 100% roślinny. Ułatwia trawienie, wspomaga wydalanie toksyn i ponoć chudnięcie. Zawiera sporo jodu i żelaza.

Składniki na 4 porcje:
300 g mrożonych malin
500 ml wody
2 łyżki ksylitolu
250 ml mleka kokosowego
1+1/2 łyżeczki agaru

Wykonanie:
  • maliny zalać wodą, zagotować i gotować około 5 minut, nastepnie  przetrzeć przez sito. Do przetartych malin dodać ksylitol i 1 łyżeczkę agaru i powtórnie zagotować. Gotować około 2 minut, by mógł zadziałać środek żelujący z agaru. Odstawić do przestudzenia
  • mleko koksowe wlać do małego garnuszka, wymieszać z 1/2 łyżeczki agaru, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty, jw.. Przestudzić
  • gdy maliny i mleko kokoswe przestygną i zaczną żelować ułożyć je w miseczkach wg własnej fantazji
  • wstawić do lodówki, by stężały
  • podawać posypane wiórkami kokosowymi
                                                                   SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Suuper☺a mleko z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. ale sliczna misunia!!! tak pasuje do tego deseru!!! Gratulacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deserek :-). Mam mrozone maliny wiec skorzystam z przepisu. Moze w koncu przekonam sie do agaru :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, niestety agar smakuje bardzo charakterystycznie i w tej galaretce bardzo podobnie!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)