Guten Appetit

poniedziałek, 13 marca 2017

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit


Klopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych.
Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania.


Składniki:
500 g mięsa z udźca indyczego
1 małe jajko
1/2 czerstwej bułki+ mleko
1 mała cebula
sól, pieprz
bulion warzywny
1 puszka pomidorów krojonych
szczypta cukru/miodu
oregano, bazylia
śmietana/jogurt grecki - opcjonalnie

Wykonanie:

  • mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry.  Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki
  • w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę domowej vegety, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać
  • wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki
  • podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami
                                                                    SMACZNEGO !


7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis. Danie proste i w dodatku dietetyczne. Uwielbiam takie przepisy :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie,a do tego zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj spróbowałam przepisu . Mąż był zachwycony :) pysznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)