Guten Appetit

piątek, 31 marca 2017

Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru)



Wielkanocna tradycja pieczenia bab sięga XVII wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem.
Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi.
Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Dodatek samych żółtek zapewnia, iż babka dłużej zachowuje świeżość.
Po raz pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu.

Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny.
Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie!

Skladniki:
500 g maki orkiszowej jasnej 630
1 laska wanilii
250 ml mleka
4 żółtka
60 g masła
4 łyżki miodu
40-50 g drożdży
szczypta soli
100 g skórki pomarańczowej (z tego przepisu)
Składniki na lukier:
4 łyżki zmielonego ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki pomarańczowej

Wykonanie:
  • drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Gdy się rozpłyną wlać do nich resztę, lekko podgrzanego mleka
  • mąkę odmierzyć do miski, wsypać szczyptę soli. Wlać drożdże, dodać żółtka, miód, nasionka wanilii i dokładnie zagnieść hakiem. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów miski wlać roztopione, lekko ciepłe masło. Masło dodawać małymi porcjami i ponownie zagniatać. Ciasto będzie miękkie i lejące. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • do wyrośniętego ciasta dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, zrolować i ułożyć rulon w foremkach wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Ciasto wyłożyć tylko do połowy foremki. bo silnie wyrasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować wodą lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200`C 30 minut. Początkowo studzić w foremce, później wytrząsnąć babki z foremek i studzić na kratce
  • ksylitol zmielić na mączkę i rozcierać z sokiem z cytryny grzbietem łyżki do uzyskania jedolitego, gładkiego lukru. Dekorować przestudzoną babkę. Na koniec obsypać skórką pomarańczową
                                                                   SMACZNEGO !


9 komentarzy:

  1. Toż to ekskluzywna wersja tradycyjnej babki! Zdrowa! Chyba poproszę babcię, żebyśmy postawiły na miód i ksylitol :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, dziękuję bardzo! Pewnie, warto pożegnać cukier!

      Usuń
  2. Babka bardzo apetyczna. Moze upieke taka na swieta. A dlugo zachowuje swiezosc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dłużej, niż zwykłe ciasto drożdżowe:)

      Usuń
  3. A ma Pani jakiś przepis na wypieki bez mleka i masła? Proszę o jakieś propozycje na diecie bez mleka.Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mlekiem kokosowym pyszna babka drożdżowa i na oleju czarno-biała. Kliknij w etykiety, znajdziesz tam podane przepisy:)

      Usuń
  4. Dziękuję ślicznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Całkowicie się zgadzam::)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)