Guten Appetit

sobota, 25 marca 2017

Sałatka z awokado i jajek


Pyszna sałatka z jajek i kremowym, dojrzałym awokado. Łagodna w smaku, sycąca, pożywna, nie tylko na zdrowe śniadanko.
Po czekoladowym kremie, to następny super smaczny przepis, który pozwoli przychylniej popatrzeć na awokado. Ten kontroweryjny w smaku owoc świetnie komponuje się z jajkiem. Zadbaj o własne zdrowie i spróbuj zastąpić majonez kremowym awokado!
Prosta do przygotowania, a przepis polecony prosto z Palestyny.

Zważywszy na składniki idealna na wielkanocny stół i nie wiem, czy nie zniknie jako pierwsza. Polecam!

Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 ugotowane na twardo jajka
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka oliwy/oleju
1/4 łyżeczki sumaku
rzeżucha do przybrania

Wykonanie:

  • ugotować jajka na twardo (od zagotowania wody-8 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek
  • obraną cebulę posiekać w drobniutką kostkę
  • jajka pokroić w drobną kostkę
  • awokado przekroić nożem na pół, wybrać delikatnie dużą łyżką miąższ i natychmiast skropić sokiem  z cytryny, by nie ściemniało. Pokroić w grubą kostkę
  • wszystkie skladniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sumakiem i sokiem z cytryny
                                                                    SMACZNEGO !

Uwagi: sumak to azjatycka przyprawa o kwaśnym smaku, używana jako namiastka cytryny. Powstaje z suszonych i zmielonych nasion krzewu - sumaka garbarskiego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego i Azji






2 komentarze:

  1. Nie mialam ostatnio pomyslu na awokado. Zrobilam kolejny raz,deser na slodko. Nastepnym razem skorzystam z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziesz do niej wracać:) Jest pyszna!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)