Guten Appetit

piątek, 24 marca 2017

Tarta marcepanowa z gruszkami


Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji.
Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna!


Składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej
125 g masła
1 jajko M
szczypta soli
3 łyżki mączki z ksylitolu/cukru
Skladniki na nałożenie:
200 g marcepanu
5 łyżek mleka
3 łyżki amaretto
50 g pistacji - opcjonalnie
4-5 dojrzałych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
1 łyżka ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu
zmielony ksylitol do obsypania

Wykonanie:
  • mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny
  • marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować na gładką, smarowną masę. Posiekać orzeszki pistacjowe i wmieszać do masy marcepanowej
  • gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ścieniały
  • ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Rozsmarować masę marcepanową pozostawiając wolny od masy 10-cm rant. Na marcepanie rozłożyć gruszki. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki i posmarować mlekiem 
  • piec w 180!C 25 -30 minut do zezłocenia brzegów
  • studzić na kratce. Przestudzony posypać słodkim pudrem  z ksylitolu lub cukru
                                                                     SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)