Guten Appetit

poniedziałek, 6 marca 2017

Wątróbka drobiowa w białym winie z porem

Danie na poniedziałek! Super zdrowo, szybko, tanio i najważniejsze bardzo smacznie. Wątróbka drobiowa w białym winie z porami dla tych, którzy lubią wątróbkę, bo wątróbkę albo się lubi albo nienawidzi. My bardzo lubimy i oto dla urozmaicenia następny przepis z jej udziałem.

Wątróbka drobiowa duszona w białym winie, cebuli towarzyszy dodatek pora na pewno Ci posmakuje. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
400-500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1 mały por
olej
sól, pieprz
2 łyżki mąki
odrobina gałki muszkatałowej

Wykonanie:
  • wątróbkę wypłukać, osuszyć, obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Zgarnąć wątróbkę na jedną stronę patelni, na drugiej połowie zeszklić pokrojoną w grube krążki cebulę
  • w międzyczasie umyć pora, pokroić w półkrążki. Dołożyć pora na patelnię, podlać białym winem, przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka minut. Pozostawić chwilę pod przykryciem do naciągnięcia
  • na koniec doprawić przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i sałatką z buraczków
                                                                      SMACZNEGO !

 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubimy watrobke. Tradycyjna wersja troche sie nam przejadla :-). Ciekawa jestem Twojego przepisu i czy dodatek pora,daje jakis specyficzny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jest tylko delikatniejsza niż wersja cebulowa:)

      Usuń
  2. Jadłam z porem i gruszką i naprawdę polecam! Całość jest przepyszna. Osoby, które lubią nowe, ciekawe smaki i nie boją się połączeń, będą zachwycone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka brzmi ciekawie! Następna wątróbka na pewno będzie z owocami:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)