Guten Appetit

sobota, 22 kwietnia 2017

Kurczak słodko-kwaśny


Kurczak słodko-kwaśny, identyczny w smaku  jak ten rodem z popularnego "Chińczyka", a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutamininau sodu i innych niepożądanych dodatków.
Zawsze lubiłam to danie, a nigdy nie robiłam. Okazuje się, że sos jest bajecznie prosty do przygotowania i to z powszechnie dostępnych składników.
Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest zachwycające. Polecam użycie świeżego ananasa! Ulepek z puszki raczej nie wchodzi w rachubę.

Pyszne, proste, zdrowe i bardzo egzotyczne danie, na pewno do powtórzenia. Bardzo polecam!
Przepis znalazłam tutaj.

Składniki na 2 porcje:
350 g filetów z kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1/4 ananasa
2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
pieprz biały, sól
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki octu ryżowego
3 łyżki wody
4 łyżki miodu/cukru trzcinowego
3 łyżki ketchupu

Wykonanie:
  • obraną paprykę i ananasa pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki
  • piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić
  • w woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz
  • na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia
  • podawać u gotowanym na sypko ryżem
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)