Guten Appetit

środa, 5 kwietnia 2017

Majonez dietetyczny z awokado


Temat majonezu jest jak najbardziej na czasie, bo to idealny dodatek do jajek, sałatek, wędlin. Okazuje się, że majonez może być i zdrowy i pożywny.
Zapraszam na zielony majonez z awokado, całkowicie roślinny, uwielbiany przez wegan. Jest gęsty, kremowy i bogaty w same zdrowe tłuszcze.

Konsystencją bardzo przypomina ten tradycyjny przygotowany na bazie jajek, ale lepiej ich
nie porównywać, daj się ponieść nowemu smakowi. Bardzo prosty do przygotowania.
Może dzięki temu przepisowi przychylniej spojrzysz na super zdrowe awokado?

Składniki:
1 dojrzałe awokado
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
sok z limonki lub z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz
szczypta ksylitolu/cukru - opcjonalnie

Wykonanie:

  • awokado przeciąć wzdłuż na pół, na nożu usunąć pestkę. Miąższ wybrać łyżeczką, skropić sokiem z limonki, Dodać resztę przypraw i zblendować na gładką emulsję. Przechowywać w lodówce z słoiczku z nakrętką kilka dni
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Marza mi sie jajka z takim apetycznym i zdrowym majonezem:-). Mega przepis. Z pewnoscia zagosci u mnie,nie jeden raz :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)