Guten Appetit

piątek, 14 kwietnia 2017

Mazurek daktylowo-chałwowy













Mazurek daktylowo - chałwowy to prawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam.
Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki.

Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta!

Składniki na spód:
200 g mąki orkiszowej 450
125 g masła
65 g ksylitolu/cukru
2 ugotowane żółtka
Składniki na nałożenie:
300 g świeżych daktyli
2 łyżki tahini
1/4 szklanki wody/mleka kokosowego
szczypta cynamonu
Dodatkowo:
płatki migdałowe
kawałki orzechów
kwaśny dżem - opcjonalnie

Wykonanie:

  • zimne masło posiekać z mąką, mączką z ksylitolu i gotowanymi zółtkami, następnie zagnieść, aż połączą się w kulę. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut
  • daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj
  • ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w 180`C 15 -20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
  • mazurek posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie, choć wzbogaci smak), następnie rozsmarować przygotowany krem daktylowo-chałwowy. Udekorować płatkami migdałowymi wg własnej fantazji
                                                                     SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Dość, że pyszny to jeszcze zdrowy)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze sie pochwalic,ze zrobilam mazurka z Twojego przepisu. Mega smaczny. Bardzo nam smakowal:-). Dziekuje za wspanialy przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się:) Mój ulubiony mus daktylowo-chałwowy nigdy nie zawodzi:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)