Guten Appetit

środa, 19 kwietnia 2017

Mikrofalówka - cichy zabójca?


W dzisiejszej dobie i przy obecnym tempie życia kuchenka mikrofalowa wydaje się być niezastąpiona w kuchni. W wielu domach jest urządzeniem codziennego użytku.
Czy aby na pewno warto wyposażać kuchnię w mikrofalówkę?
Na nic się zda bieganie po eko-stoiskach i kupowanie zdrowych eko-produktów jak i tak na koniec talerz z super jedzeniem wyląduje w kuchence mikrofalowej!
Trudno w internecie znaleźć rzetelny artykuł jak naprawdę działają fale elektomagnetyczne emitowane przez kuchenki mikrofalowe. Najwięcej stron reklamuje najnowsze cud-modele i nieprawdziwe, niestety fałszywe informacje o ich wpływie na nasze zdrowie.
Nie bagatelizuj swojego zdrowia!
W dobie nachalnej, komercyjnej reklamy, by dotrzeć do rzetelnych informacji trzeba niestety zabawić się w "szpiega". Jeśli jednak chodzi o nasze zdrowie i zdrowie naszej rodziny warto zadać sobie trochę trudu!

I choć zewsząd atakują nas fale elektromagnetyczne możemy przynajmniej zmniejszyć niekorzystną dla naszego zdrowia ich kumulację.

Jaki mechanizm sprawia, że promieniowanie mikrofalówek wywiera szkodliwy wpływ na organizmy żywe i stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia? 

Nienaturalne fale elektromagnetyczne kuchenek mikrofalowych powodują rozbicie struktur białek w żywności, czyniąc je nie tylko nieprzyswajalnymi, ale wręcz toksycznymi. Skutki działania są długofalowe i trwałe w ludzkim organiźmie.

Prędzej, czy później przyjdzie nam za to zapłacić. bo zdrowie zacznie szwankować!

Oto niektóre wnioski z badań przeprowadzonych nad szkodliwością pożywienia przygotowanego w kuchenkach mikrofalowych:

  1. wyższa częstotliwość występowania raka żołądka i jelit, a także zwyrodnienie komórek tkanek peryferyjnych przewodu pokarmowego
  2. zmniejszenie sprawności układu chłonnego, co wpływa na degenerację układu odpornościowego i spadek mocy systemów ochronnych przed nowotworami na skutek zmian chemicznych w żywności podczas działania mikrofal
  3. znaczne obniżenie wartości odżywczej produktów poprzez obniżenie bioprzyswajalności witaminy B-komplex, witaminy C, E, zasadniczych składników mineralnych oraz substancji, które uniemożliwiają nieprawidłowe nagromadzenie tłuszczu i są niezbędne dla zachowania zdrowej wątroby
  4. wytwarzanie w mięsie poddanych ekspozycji na mikrofale rakotwórczych związków
  5. sprzyja powstawaniu rakotwórczych wolnych rodników 
  6. pojawienie się zwiększonego odsetka komórek nowotworowych w surowicy krwi
  7. zaburzenia w układzie trawiennym i problemy z florą jelitową
  8. odżywki dla niemowląt podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych mają toksyczne właściwości dla układu nerwowego i nerek 
Sztuczne promieniowanie elektomagnetyczne niszczy całkowicie energię życiową pokarmów, ponieważ następuje przerwanie wiązań chemicznych w białkach.
Niestety mało kto uważa, że coś co dopuszczono do sprzedaży może zagrażać zdrowiu. Każdy bioenergoterapeuta jednak Ci powie: chcesz być zdrowy wyrzuć kuchenkę mikrofalową z domu!
A Tym co o tym sądzisz? Używasz kuchenki mikrofalowej?

źródła: na podstawie artykułów stąd i stąd.
         

6 komentarzy:

  1. Ja podgrzewam w mikrofali mleko do picia, to również szkodliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odradzałabym, bo po co pić "martwe" mleko:)

      Usuń
  2. Dobry post,dziekuje
    moze wiecej ludzi zrozumie jak sobie szkodza uzywajac mikrofale...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero co oglądałam program naukowy i specjalności w dziedzinie żywienia i lekarze mówili, że fale w mikrofalówce są tak mikro, że nie szkodzą ani naszemu zdrowiu, ani podgrzewanej żywności. KOMU WIERZYĆ ????????? Poza tym zastanawia mnie w tym artykule to jak dotarto do tak zdecydowanych wniosków, czyli co, karmiono przez jakiś czas grupę ludzi wyłącznie żywnością z mikrofalówek i na tej podstawie zasądzono, że wszyscy mieli nowotwory z tego powodu? A obecna żywność, nawet ta NIBY eko sama w sobie nafaszerowana jest polepszaczami, przyspieszaczami wzrostu, chemią.Powietrze, stres, wieczny ''bieg'', to nie wpływa na powstawanie nowotworów? Uważam, że nie da się stwierdzić Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ skąd powstają nowotwory. A propagandy w naszym świecie nie brakuje, jedni reklamują, inni antyreklamują, uważam, że wszystko to czysty marketing, nastawiony na zysk, nic poza tym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W TV ogladałam już wiele niedorzeczności, nie traktowałabym tego jako wyroczni. Lepiej oprzeć się na badaniach naukowych u źródła, a przez dziesięciolecia zebrało się tego całkiem sporo:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)