Guten Appetit

wtorek, 11 kwietnia 2017

Olej z czosnkiem niedźwiedzim


Olej z czosnkiem niedźwiedzim to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają tworzyć ulubione kompozycje smakowe. Tłuszcz łatwo wchłania smak i aromat przypraw i zół.
Tak przygotowany olej nie tylko wzbogaci smakiem przygotowywane potrawy i sałatki. ale i w ważne składniki zdrowotne i odżywcze, a zielone listki czosnku mają ich niesamowite bogactwo. Więcej przeczytaj tutaj. Czynne związki bardzo łatwo przenikają do oleju i warto to wykorzystać.
Smakowe oleje stoją na półkach sklepowych, ale odstraszają ceną. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu.
Każdy olej o neutralnym nie narzucającym się smaku i zapachu się nada, np. rzepakowy, oliwa z oliwek lub słonecznikowy. Ja wykorzystałam olej z pestek winogron.
To dobry sposób na zagospodarowanie niewielkiej, zdobycznej ilości czosnku niedźwiedziego.
Z niewielkiej ilości czosnku możesz przygotować również bardzo aromatyczną sól (po przepis zapraszam tutaj) i wiele innych smakowitych dań. Po inne smakowite 10 przepisów z czosnkiem niedźwiedzim kliknij tu.
Olej z czosnkiem niedźwiedzim możesz przygotować na 2 sposoby. Pierwszy - expresowy z pociętych listków i drugi - z całych listków. Całe listki wymagają jednak maceracji przez około 4 tygodnie.

Składniki na 250 ml oleju:
250 ml ulubionego oleju
6-8 listków czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

  • listki czosnku niedźwiedziego dokładnie wypłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Wilgotne mogą spowodować pleśnienie mikstury. Pokroić w cieniutkie paseczki, następnie umieścić w butelce i zalać olejem. Odstawić na całą noc do naciągnięcia
  • następnego dnia przecedzić olej, a listki odrzucić. Dłuższe przetrzymywanie może spowodować zmętnienie roztworu. Przechowywać w lodówce 
                                          NA ZDROWIE !


6 komentarzy:

  1. Ja właśnie wczoraj czosnek niedźwiedzi zasadziłam w ogródku. Taki olej to pyszny pomysł na jego zagospodarowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry pomysł, bo chociaż taki zdrowy, trudno go zdobyć:) Nie ma jak swój!

      Usuń
  2. Ostatnie listki wysuszylam dzis w piekarniku, wiec przyjdzie poczekac do przyszlego roku, ale bardzo fajny przepis. Dopiero eksperymentuje z niedzwiedzim czosnkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Czosnek przerabiałam na wszystkie możliwe sposoby, ale jeszcze nie suszyłam:)

      Usuń
    2. Wysuszylam w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Pachnie przepieknie :-)

      Usuń
    3. Chętnie skorzystam! Bardzo dziękuję za podpowiedź i inspirację:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)