Guten Appetit

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Paprykarz z kurczaka


Paprykarz z kurczaka to wyśmienity pomysł na bardzo prosty i smaczny obiad. Rodowód dania pochodzi z kuchni węgierskiej. Kurczaka się porcjuje nie usuwając kości.
Wszystkie części kurczka można jednak wykorzystać do przygotowania paprykarza. Ponieważ trafiłam na odfiletowane udka kurczaka, to one wystąpiły w moim daniu. Poza podanymi przyprawami posmarowałam je od środka musztardą i dodałam po plasterku wędzonego boczku. Każdą roladkę obwiązałam nicią.

Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatczyny i rozpływa się w ustach!

Składniki:
1 kurczak
2 cebule
1 papryka czerwona
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
200 ml bulionu
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz

Wykonanie:
  • kurczaka sprawić, pokroić na 8 mniejszych części, osolić, natrzeć papryką i odstawić
  • cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać kawałki kurczaka, zrumienić, dodać pokrojoną paprykę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut, uzupełniając odparowany płyn wodą
  • doprawić sos, dodać śmietanę z mąką i dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami
                                                                   SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Bardzo sie ciesze,z kolejnego pomyslu na kurczaka. Przepis ciekawy a sam kurczak wyglada apetycznie. W koncu ile mozna jesc,tradycyjnie przygotowanego kurczaka z piekarnika:-). Dziekuje za inspiracje :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) Inspiracji nigdy za wiele:)

      Usuń
  2. A w którym momencie papryka?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)