Guten Appetit

piątek, 21 kwietnia 2017

Pieczarki w śmietanie


Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowtne zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej. To bogate źródło antyutleniaczy, soli mineralnych i mikroelemenów. Zadbają o naszą linię, ponieważ są niskokaloryczne, ponadto wspomogą nasz metabolizm, z racji sporej zawartości błonnika.
Polecane szczególnie teraz, gdy słońca jak na lekarstwo, gdyż zawiera szczególnie cenną o tej porze roku witamninę D. 
Zapraszam zatem na pyszne pieczarki w śmietanie. Podane z pieczywem mogą stanowić małe samodziene danie lub tradycyjnie dodatek do mięs.


Składniki na 2 porcje:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła ghee
sól, czarny pieprz
zielona pietruszka
śmietana kremówka

Wykonanie:
  • pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, podciąć końcówki nóżek. Pieczarek nie powinno się myć. Należy kupić młode, białe z zamkniętymi kapeluszami. Większe przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka
  • roztopić masło na patelni, dołożyć pieczarki i cebulę. Nie solić! Smażyć na dość silnym ogniu, żeby puściły jak najwięcej soku. Gdy się zrumienią, a sos odparuje, oprószyć solą i pieprzem i dolać śmietanę. Poddusić jeszcze kilka minut, aż śmietana zgęstnieje
  • podawać posypane natką zielonej pietruszki
                                                                    SMACZNEGO !

Przepis dodaję do akcji "Pieczarkowy tydzień" prowadzonej prze Anię z bloga "Mops w kuchni".
Pieczarkowy Tydzień 2017

4 komentarze:

  1. Super. Lubię takie proste dania. Sama mam w planach coś niesłychanie prostego z pieczarkami. Czekam na zgłoszenie przepisu do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczarki i wszystko co z nimi związane

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)