Guten Appetit

sobota, 29 kwietnia 2017

Surówka z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi


Biała rzodkiew nie jest zbyt popularna, a zawiera sporo witamin i mikroelementów cennych dla naszego zdrowia. Szkoda nie wykorzystać jej potencjału tym bardziej, że bez trudu kupisz ją w każdym sklepie.
Pewnie nie każdy ją lubi, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjatku.
Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania.

Składniki:
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 biała rzodkiew
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
zielenina-natka pietruszki, koperek lub szczypior

Wykonanie:

  • kapustę pszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić
  • warzywa obrać, zeetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • olej, ocet i miód wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji
  • kapustę wymieszać z warzywami i sosem. Posypać zieleniną
  • podawać schłodzoną
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)