Guten Appetit

środa, 12 kwietnia 2017

Wianuszki i zajączki wielkanocne


Wianuszki  i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd, a ułatwi Ci pracę.
Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne.
Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu.

Składniki:
500 g mąki orkiszowej 630
200 ml mleka
70 g masła
40 g drożdży
4 łyżki miodu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 jajko
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 łyżka cukru perłowego
1 żółtko+2 łyżki mleka
folia aluminiowa

Wykonanie:
  • drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka razem z masłem lekko podgrzać w rondelku. Odmierzyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto, odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • ciasto podzielić na 2 części, z pierwszej zrobisz 6 wianuszków, z reszty 4 bułeczki - zajączki
  • pierwszą część podzielić na 12 równej wielkości kawałków. Skręcić ciasto w kulki, następnie każdą kulkę rozwałkować na rulonik długości około 30 cm. Złożyć 2 ruloniki razem i skręcić jak sznurek, następnie złączyć oba końce formując wianuszek. Odkladać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować pozostałe 5 bułeczek
  • z foli aluminiowej zwinąć 6 kulek i umieścić w środku uformowanych wianuszków. Pieczemy razem z kulkami, by zachować miejsce dla jajek
  • drugą połowę ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części odjąć kawałek i skręcić kulkę, z reszty uformować rulonik grubości kciuka. Owinąć go wokól uformowanej kulki, na górze przepleść oba końce. Jeden koniec zagiąć i oba na końcu lekko spłaszczyć. Ułożyć na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć obie blaszki ściereczką kuchenną i pozostawić bułeczki do napuszenia
  • gdy bułeczki podrosną posmarować je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a brzuszki zajączków dodatkowo posypać cukrem perłowym
  • piec w 180`C 20 minut równocześnie obie blachy na dwóch poziomach piekarnika. Po 20 minutach, gdy bułki z dolnej blachy będą blade, przełożyc wyżej i dopiekac kolejne 5 minut
                                                                   SMACZNEGO !






10 komentarzy:

  1. Jakie cudenka. Zajaczki juz kiedys robilam, ale wianuszkow jeszcze nie. Musze koniecznie zrobic
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, dziękuję. Wianuszki jak najbardziej - polecam!

      Usuń
  2. Cudownie wygladaja:-). Genialny pomysl z,ktorego chetnie skorzystam. Jutro probne pieczenie :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne wianuszki:) wesołych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję i wzajemnie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)