Guten Appetit

niedziela, 14 maja 2017

Lemon Curd - genialny, prosty krem cytrynowy


Lemon Curd - krem cytrynowy przygotowany na bazie cytryn, cukru, jajek i masła bardzo popularny w kuchni angielskiej i Ameryki Północnej. Genialny klasyk, smakuje nieziemsko!
Cudownie orzeźwiający, a smak cytryny przyjemnie równoważy słodycz, u mnie płynąca z ksylitolu.
Warto go zrobić, bo do letnich deserów nadaje się znakomicie!
Na bazie Lemon Curd przygotujesz krem do wypełnienia tarty, babeczek, muffinek, naleśników lub po prostu jako smarowidło do kanapek. Bardzo prosty do przygotowania. Polecam!

Składniki na około 250 ml:
2 cytryny
2 jajka
60 g ksylitolu/cukru
60 g masła

Wykonanie:
  • cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok
  • w rodelku podgrzać masło z cukrem i masłem. Dodać skórkę otartą z cytryn. Ostudzić przez kilka minut. Do masy dodać jajka i ubijać na parze wodnej do zgęstnienia kremu, około 10 minut
  • gorący krem przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce. Zużywać wg potrzeby
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Super.podasz przepis z tym kremem na muffinu lub babeczki🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawdziwa pychota!Na razie czeka w kolejce tarta z kremem cytrynowym i truskawakmi:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)