Guten Appetit

piątek, 26 maja 2017

Perska mizeria - dietetyczna


Ogórki perskie - małe fenomalne w smaku ogóreczki są składnikiem dzisiejszej mizerii w arabskim stylu, bo znane są nie tylko w Iranie. Mini ogórki o średnicy nie przekracząjącej 2 cm są lekko słodkie, maja cieniutka skórkę, zatem nie wymagają obierania, pozbawione są goryczki. Mini ogóreczki sa lekkostrawne, a połączeniu z jogurtem i mietą to cudowna chłodna i orzeźwiająca przystawka do letniego obiadu lub ogrodowego grilla. Jest pyszna, a ogórki w mizerii pozostają chrupiące.
Pyszna, zdrowa i zadba o szczupłą sylwetkę. Jogurt - warto pamietać to spora dawka wapnia oraz bakterie przyjazne dla naszego układu pokarmowego.
Jeśli upolujesz perskie ogórki mizeria może być prawdziwym grillowym hitem.
Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:
6 mini ogórków
 jogurt grecki
1-2 ząbki czosnku
1 saszetka suszonej mięty
garść świeżej mięty
sól, pieprz

Wykonanie:
  • ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w 2 mm kawałeczki
  • mietę umyć, osuszyć, oskubać listki z gałązek i pokroić w cienkie paseczki
  • ząbek czosnku pokroić w kostkę i rozetrzeć z solą na miazgę
  • ogórki wymieszać z dowolną ilością jogurtu. Dodać zioła i przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić i podawać posypaną suszoną miętą. Część suszonej mięty wymieszałam już wczesniej z jogurtem 

                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Uwielbiamy mizerie. Takiego przepisu,jeszcze nie mialam. W takim razie,kradne przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezwykle chrupiąca, bardzo miętowa - warta przygotowania!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)