Guten Appetit

środa, 24 maja 2017

Rabarbarowe róże



Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu.
Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży.
Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin.

Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki orkiszowej jasnej
240 ml mleka
50 g masła
4 łyżki miodu
30 g drożdży
1 jajko+1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szczypta kardamonu
1 laska wanilii
Syrop do pasków rabarbarowych:
6 łodyg rabarbaru
300 g ksylitolu/cukru
300 ml wody
kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru
dodatkowo:
2 łyżki masła
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 białko+2 łyżki mleka
cukier puder z ksylitolu

Wykonanie:
  • drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, aż się rozpłyną. Resztę mleka delikatnie  podgrzać w garnuszku i dodać masło pokrojone w małe kawałki, by się rozpuściło. Laskę wanilii przeciąć na pół, zeskrobać nożem nasionka i dodać do ciepłego mleka. Wszystkie składniki razem z przyprawami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • rabarbar obrać, następnie pociąć wzdłuż na 5-6 cienkich pasków. W garnuszku zagotować ksylitol z woda i imbirem. Gorącym syropem zalać rabarbarowym paski i odstawić na 30 minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu 
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do powtórnego wyrośniecia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C 20 minut
  • studzić na kratce. Gdy przestygna posypac cukrem pudrem. Nadmiar można zamrozić
                                                                 SMACZNEGO !
inspiracja: Genuss 4/2017

5 komentarzy:

  1. Super! :) Uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis. Obledny widok :-). Koniecznie do wyprobowania:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję:) Koniecznie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)