Guten Appetit

poniedziałek, 1 maja 2017

Sałata rzymska smażona lub grillowana


Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje!
Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!

Składniki:
3 mini sałaty rzymskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee+ oliwa
sok z cytryny

Wykonanie:

  • sałatę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą z główek przekrój wzdłuż  na pół, posmaruj oliwą i posyp przyprawami. Obierz czosnek i przekrój ząbek na pół
  • rozgrzej dobrze patelnię lub grill, piecz sałatę z każdej strony, aż sie zrumieni (2-3 minuty). Do pieczenia ułóż czosnek
  • podawaj do mięsa, ryb lub z grzankami 
                                                                 SMACZNEGO !     

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszny dodatek do grillowanych mięs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, bo warzyw na grillu nigdy za dużo:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)