Guten Appetit

poniedziałek, 22 maja 2017

Spaghetti z białymi szparagami i truflami


Wykwintne połączenie białych szparagów z truflami tworzy dzisiejsze błyskawiczne, minimalistyczne danie.
Szybki, lekki i wyjątkowy obiad przygotujesz dosłownie w 15 minut. Szparagi ugotowałam razem z makaronem. W międzyczasie na patelni przygotowałam masełko truflowe i voila - majowa uczta gotowa!
Nie masz trufli, nie szkodzi, zastąp je oliwą lub podrasuj smak solą truflową.
Doskonałe składniki to gwarant pysznego i wyjątkowego dania. Zapraszam do przepisu!

Składniki:
250 g makaronu
500 g białych szparagów
2 łyżki masła
2-3 małe trufle (ze słoiczka w słonej zalewie)
30 g parmigiano reggiano
oliwa truflowa/sól truflowa
pieprz z młynka
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  • odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Obrać szparagi kierująć nożyk od główki do dołu szparaga, główki pomijając. Pociąć szparagi w kilkucentymetrowe kawałki
  • zagotować osoloną wodę w dużym garnku.  Makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu. Ponieważ moje spaghetti wymagało 8 minut gotowania dodałam do gotujacej wody makaron razem z kawałkami szparagów. Główki szparagów dorzuciłam na 3 minty przed końcem gotowania
  • w międzyczasie rozgrzać masło na patelni, a jak się spieni zebrać pianę. Pokrój lub zetrzyj na hebelku trufle na cienutkie plasterki. Dołóż do masła i podgrzewaj przez kilka minut, aż poczujesz truflowy aromat
  • odcedzić makaron na durszlaku zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Dodać makaron na patelnię i zerztrzeć połowę sera, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, w razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu i 1 łyżke oliwy truflowej
  • wyłożyć makaron na podgrzane talerze, oprószyć czarnym pieprzem, zetrzeć resztę sera. Podać sól truflową. Lampka rieslinga mile widziana  
                                                                 SMACZNEGO !



2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)