Guten Appetit

poniedziałek, 29 maja 2017

Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi - expresowa sałatka


Sezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i to jaki pyszny! Dodatkowo pięknie się prezentuje!
Zdrowo, pięknie, pysznie i expresowo, bo potrzebujesz nie więcej niż 10 minut.
Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 2 porcje:
500 g zielonych szparagów
200 g mrożonego groszku
garstka orzechów włoskich
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:
  • szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki
  • na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem. Przykryj patelnię pokrywką i duś szparagi z groszkiem do miękkości, około 5 minut 
  • wyłóż szparagi z groszkiem na półmisek. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Na patelni rozpuść teraz masło, dodaj posiekane orzechy włoskie i przesmaż przez chwilę. Okraś szparagi masłem z orzechami i podawaj
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Swietne polaczenie szparagow z groszkiem. Musi wspaniale smakowac. Brawo za pomyslowosc :-). Kiedy mozna liczyc na przepis-truskawki z kremem jogurtowym:-)? Oblednie to wyglada. To nieladnie tak kusic pysznosciami na instagramie :-) :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, wodniste szparagi i treściwy groszek wspaniale się uzupełniają:)
    Pyszne truskawki kuszą, wiem, wiem... Już za niedługo")

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)