Guten Appetit

piątek, 16 czerwca 2017

Budyniowe babeczki z truskawkami


Sezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych  słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe- wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem.
Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę lub na imprezę pod chmurką.

Babeczki będą bardziej treściwe, gdy podasz je z frostingiem z białego serka. Przepis na smaczną polewę z serka znajdziesz tutaj. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 12 muffinek:
100 g masła
100 g cukru/ksylitolu
2 jajka
150 g mąki orkiszowej jasnej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml mleka
12 truskawek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jedym jajku, miksując za każdym razem bardzo dokładnie
  • dodawać porcjami odważone i wymieszane razem suche składniki na zmianę z mlekiem
  • dołki w blaszce wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki, następnie napełnić je ciastem. W środek każdej muffinki wcisnąć po 1 odszypułkowanej truskawce. 
  • piec w 200`C 20 mniut
  • podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem
                                                                   SMACZNEGO!

10 komentarzy:

  1. Urocze i bardzo apetyczne!
    Idealne na letni deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zobaczylam te babeczki na instagramie,to nie moglam sie doczekac przepisu :-). Jeszcze tam sa pysznosci,ktorymi kusisz :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że przepis się spodobał! Cieszę się:) Pozdrawiam1

      Usuń
  3. I saw your content a while back and saved it to my computer.
    Only lately have I got a chance to check it and I have to tell you nice work.incredibly good content, i without a doubt love this site, keep it up.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)