Guten Appetit

środa, 28 czerwca 2017

Grysikowe knedle z truskawkami


Knedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie  dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę...
Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego.
Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami!


Składniki na około10 knedli:
140 g grysiku (u mnie orkiszowy)
2 jajka M
500 ml mleka
50 g masła
60 g ksylitolu/cukru
1/2 laski wanilii
skórka otarta z cytryny
10 truskawek
na omastę:
50g bułki tartej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypywać grysik cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić do przestudzenia
  • truskawki umyć, pozbawić szypułek
  • z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wigotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę 
  • zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Włożyć do wrzatku knedle i gotować około 8 minut na ledwie pyrkającym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową
  • roztopić łyżkę masła, dodać tartą bułkę i cynamon, roztopić i trzymać na ogniu, aż bułka się spieni. Knedle podawać obtoczone w tartej bułce
                                                                 SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Pyszne, ja w tym roku jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A lato jest takie krótkie, czas nadrobić zaległości:)

      Usuń
  2. O własnie, sezon na truskaweczki a ja zupełnie o tym zapomniałam. Już się biore do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusza :-). Z checia bym takie pysznosci zjadla. Make orkiszowa uzywam,ale grysik orkiszowy....co to jest I gdzie to mozna kupic:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większych sklepach z rozbudowanym działem produktów mącznych i kasz. Możesz użyć też zwykłego grysiku, pszennego:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)