Guten Appetit

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami


Kaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik,
omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych.
Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem.
Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wypróbowania!

Nie polecam pieczenia na jednej patelni z podanej proporcji składników. Porcja jest bardzo duża, także podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy.

Składniki na 4 porcje:
4 jajka
125 g mąki
125 g mleka
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru/ksylitolu
100 g rodzynków
4 łyżki masła
puder cukier do posypania
morele

Wykonanie:
  • odzielić żółtka od białek. Żółtka, mleko, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszać na gładką masę bez grudek. Pozostawić na 10 minut
  • umyć i namoczyć rodzynki
  • białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać odsączone rodzynki
  • rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze kawałki moreli. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając nachyloną patelnię (powtórnie natłuszczoną) obrócić talerz i sprawnie umieścić odwrócony omlet z powrotem na patelni. Smażyć z drugiej strony. Pod koniec smażenia poszarpać omlet przy pomocy dwóch widelców lub łopatki na małe kawałki i dopiekać, by w środku nie pozostał surowy. Druga mozliwość to po przewróceniu omletu na drugą stronę przykryć patelnię pokrywką i dopiekać omlet na wolnym ogniu, a już upieczony poszarpać na małe kawałki
  • podawać gorący, zaraz po upieczeniu, posypany cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)
                                                                  SMACZNEGO !           



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Tak naprawde to lepiej jednak smakuje niż wygląda:)

      Usuń
  2. Jutro zrobie na sniadanko :-). Piekne zdjecia. Omlet wyglada bardzo apetycznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
    It's always interesting to read through articles from
    other authors and use something from other websites.

    http://careerfriend.in/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you:) I also like to visit ofther blogs. Inspiration never too much:)

      Usuń
  4. czy można podmienić mleko na wodę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moźna, ale to będzie juź zupełnie inny omlet:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)