Guten Appetit

środa, 7 czerwca 2017

Koperkowy rosół z zielonymi szparagami



Nie jest to może wymarzona pora na rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany.

Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze taki żelany zapas czeka w zamrażarce na odpowiednią porę.
Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha!

Składniki:
1,5 l rosołu z indyka
2-3 pęczki koperku
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej
sól, pieprz

Wykonanie:
  • przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki
  • w kubku rozbełtać 2 jajka z 4-ma łyżkami mąki i szczyptą soli na gładką masę bez grudek. Gęstość regulować dodatkiem mąki. Na koniec dodać dowolną ilość drobno posiekanego koperku
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki
  • z rosołu usunąć włoszczyznę, pozostawić tyko krążki marchewki. Dodać pokrojone szparagi (główki szpargów zostawić na koniec) i gotować je kilka minut. Na gotujący rosół wlewać cienkim strumieniem lane ciasto jednocześnie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż kluseczki urosną. Na koniec dodać posiekany drobno koperek i główki szparagów. Już nie gotować. Dosmaczyć ewentualnie dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu z młynka 
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Przyznam, że zainspirowałaś mnie taką wersją rosołu. Postaram się przygotować takie cudo w niedzielę. Zobaczę jak zareaguje mąż i dzieciaki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super:) Myślę, że poproszą o dokładkę:) Pozdrowienia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)