Guten Appetit

sobota, 10 czerwca 2017

Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance


Jedzenie kiszonych produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe.
Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów.
Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej.
Ogórki kołobrzeskie wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Kołobrzeska solanka jest bogata w mikroelementy (brom, jod, sód, jony wapnia, żelaza, magnezu i wiele innych), które dodatkowo zabezpieczają ogórki przed mięknięciem i zepsuciem, dzięki niej pozostają jędrne i twarde, zawsze się udają.

Mają delikatnie słony, niepowtarzalny smak i zapach dzięki mikroelementom zawartych
w naturalnej solance ze źródła solankowego znajdującego się na Wyspie Solnej w Kołobrzegu (przy moście nad Parsętą obok karczmy Solnej).
Spora dawka mikroelementów z solanki powoduje osiadanie białego nalotu na ogórkach, ale jest to naturalny proces.

Składniki:
2 kg ogórków
1,5 l solanki
3 ząbki czosnku
3 liście chrzanu
zielony koper
ziarenka gorczycy - opcjonalnie

Wykonanie:
  • ogórki dokładnie umyć, a najlepiej na kilka godzin lub na całą noc zalać zimną wodą
  • solankę zagotować z ziarenkami gorczycy, przestudzić. Jeśli nie chcesz przyspieszać procesu fermentacji nie ma potrzeby podgrzeuwania solanki
  • na dnie małej, wyparzonej kamionki rozłożyć, umyte liście chrzanu. Dość ciasno układać ogórki przekładając koprem i obranymi, przepołowionymi ząbkami czosnku. Zalać mocno ciepłą solanką. Wysoka temperatura przyspieszy proces kiszenia. Naczynie przykryć małym talerzykiem i delikatnie obciążyć. W zależności od wielkości ogórków i temperatury otoczenia pierwsze małosone są gotowe po2-3 dniach
  • po 5 dniach resztę niezjedzonych ogórków pakuję do słoików i przetrzymuję w lodówce
                                                                  SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)