Guten Appetit

piątek, 2 czerwca 2017

Pierogi ruskie z truflami


Pierogi ruskie - moje ulubione, dzisiaj "na bogato". Pierogi ruskie mogą stać się wykwintnym i wyjątkowym daniem za sprawą jednego tylko składnika. Czarna z wyglądu mało ciekawa grudka - trufla - najprostszemu daniu nada walor wyjątkowości.
Moje najulubieńsze z pierogów dzisiaj w nowej, jakże wykwintnej odsłonie.
Trufle zakupiłam już jakiś czas temu i nie za bardzo miałam pomysł co z nimi począć, w końcu nie jest to składnik stosowany w codziennej kuchni.
Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu.
Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam!

Składniki na farsz:

400 g półtłustego twarogu
800 g ziemniaków
1 cebula
20 g trufli (ze słoiczka)
oliwa truflowa
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
400 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
200 ml wrzącej wody
2 łyżki oliwy/oleju
Dodatkowo:
2-3 łyżki masła
listki szałwi

Wykonanie:
  • ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków. wymieszać z podsmażoną cebulką. Trufle zetrzeć na mandolinie na cieniutkie płatki. Wmieszać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut 
  • ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
  • w rondelku rozpuścić masło, aż nabierze barwy herbacianej, zebrać białe szumowiny. Wrzucić listki szałwii. Z karmelizowanym masłem szałwiowym podawać pierogi 
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Jej.jaka piekna koronka.jak zawijasz te pierozki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Warunek - miękkie i elastyczne ciasto i im szersza i cieniutka krawędź zlepienia, tym łatwiej uformować falbankę:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)