Guten Appetit

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Surówka z młodej kapusty i pora


Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna?
Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C, bo młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka.
Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl.
Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem.
Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka.
Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy.

Składniki:
1/2 młodej kapusty
1 por
1 marchewka
1 jabłko
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu
koperek

Wykonanie:
  • odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować 
  • obrać pora, przeciąć zieloną część wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać z piasku. Do końca przeciąć pora na pół, następnie pokroić w półkrążki. Poszatkowaną kapustę wymieszać z porem i solą, ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła
  • w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję
  • marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem
  • podawać uprzednio schłodzoną w lodówce 
                                                                    SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Takie surowki,to ja uwielbiam. Swietne polaczenie skladnikow. Pycha :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również:) Zamiana cebuli na pora jest super:)

      Usuń
  2. Saved as a favorite, I love your website!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)