Guten Appetit

piątek, 23 czerwca 2017

Torcik truskawkowy "ptasie mleczko"


Pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na upalne dni, pamięta czasy PRl-u, każdy je jadł i każdy uwielbiał. Ciasto prawie z niczego, a jak smakuje! Jest lekkie jak puszek, dlatego najlepiej połaczyć je z lekkimi, jagodowymi owocami, z truskawką duet wprost wymarzony.
Spód zrobiłam samodzielnie, a tekstura i smak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale muszisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans.

Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli.

Składniki na spód:
60 g mąki orkiszowej jasnej
60 g mąki orkiszowej 2000
80 g masła
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
szczypta soli
Składniki na nałożenie:
340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki malinowe
6 łyżek ksylitolu
800 g truskawek

Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spozywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę o przekroju 23 cm, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C przez 20 minut, do zezłocenia
  • 2 galareki malinowe rozpuścić w połowie gorącej wody z przepisu, czyli zamiast w 1000 ml w 500 ml wrzątku. Dodać do wody cukier/ksylitol. Odstawić do przestudzenia
  • truskawki umyć, wysypać na papierowy ręcznik, by przeschły. Z truskawek usunąć szypułki. Część truskawek pokroić na mnieszje kawałeczki, resztę przeciąć na pół
  • ubić schłodzone przez noc w lodówce mleko skondensowane, następnie do ubitej pianki wlewać wąską strużką schłodzoną galaretkę i ubijać do połączenia
  • na dnie tortownicy z upieczonym spodem dookoła rantu ustawić połówki truskawek, zwrócone przecietą stroną do obręczy tortownicy. Wylać część lekko tężejącej pianki, rozrzucić kawałki pokrojonych truskawek. następnie wylać resztę pianki. Na górze ułożyć wg własnej fantazji resztę truskwek przecięciem do dołu
  • schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc 
                                                                  SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Ten torcik wygląda naprawdę niesamowicie. Muszę go przyrządzić czym prędzej dla swojej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia,az oddech w piersiach zapiera :-). Jednym slowem,doslownie zarabisty przepis :-). Trzeba z niego korzystac,gdy sezon truskawkowy w pelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo... wielkie dzięki! Z truskawkami jest super smaczny!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)