Guten Appetit

sobota, 3 czerwca 2017

Wiosenne tartaletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami


Tartaletki w pięknym zielonym kolorze, ale to nie dzięki dodatkowi szpinaku, to dodatek  mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho.
Jak tylko wypatrzyłam mąkę dyniową na sklepowej półce od razu wiedziałam co upiekę z jej dodatkiem.
Zielone kruche ciasto smakuje doskonale i jest super kruche dzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą czerwone słodkie truskawki pomalowane Tortengussem.
Zamiast czterech tartaletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna!

Składniki na zielone kruche ciasto:
100 g mąki orkiszowej 1050
100 g mąki dyniowej
2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
1 żółtko
100 g masła
Składniki na krem cytrynowy:
400 ml jogurtu greckiego
3-4 łyżki ksylitolu/cukru
1 płaska łyżeczka agaru
100 ml wody
200 ml lemon curd (z tego przepisu)
Składniki na Tortenguss( żelową polewę):
100 ml wody
1 łyżeczka ksylitolu/cukru
1 płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej
Dodatkowo:
truskawki
listki mięty

Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto rozetrzeć między palcami na kruszonkę, następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
  • schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować z osobna na placki grubości kilku milimetrów, następnie wykleić ciastem foremki wysmarowane uprzednio masłem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C i piec około 20 minut do zrumienienia 
  • do małego rondelka nalać 100 ml wody, dodać ksylitol, agar i mieszać do zagotowania. Gotować 2 minuty, tyle właśnie potrzeba, by uczynnić związki żelujące zawarte w agarze. Lekko ostudzić
  • z jogurtu greckiego odlać wodę, można wcześniej wyłożyć jogurt na sitko celem odsączenia nadmiaru wody. Ubić jogurt mikserem najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększając je i dolewać wąskim strumyczkiem masę z agarem. Na koniec wmieszać lemon curd
  • krem wyłożyć na przestudzone kruche spody. Na kremie w dowolny spsosób  ułożyć truskawki
  • w rondelku wymieszać wodę z ksylitolem i 1 łyżeczką mączki ziemniaczanej, następnie doprowadzić do wrzenia. Po chwili, jeszcze gorącym Tortengussem posmarować ułożone na tartaletkach truskawki. Udekorować listkami mięty
                                                                   SMACZNEGO !











4 komentarze:

  1. Tartaletki bardzo kusza swoim smacznym widokiem :-). Przepiekne zdjecia!. Zaskoczylas mnie pomyslem,na spody do tartaletek. Chodzi mi o make dyniowa,ktora mam w szafce i calkowity brak na jej wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi i cieszę się, że podsunełam pomysł :) W małej ilości możesz dodać ją praktycznie do wszystkiego, omletu, naleśników, pankejków:)

      Usuń
  2. Wow.suuper przepis.ostatnio lubuje sie w babeczkach i muffinach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, to mnie cieszy, że przepis się spodobał:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)