Guten Appetit

piątek, 28 lipca 2017

Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami


Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato!


Składniki na biszkopt:
4 jajka
110 g cukru/ksylitolu
70 g mąki orkiszowej jasnej
30 g mączki ziemniaczanej
25 g kakao
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
3 lyżki likieru Amaretto
dodatkowo:
wiśnie
cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijajać, aż cukier się rozpuści. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec wmieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki suche składniki. Wcześniej wymieszać obie mąki z kakao i przesiać przez sitko
  • ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną stroną do materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia
  • wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto, jedanak przed ułożeniem na kremie należy odsączyć na papierowym ręczniku 
  • mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi, po chwili zacznie powoli gęstnieć
  • ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Na kremie w dowolny sposób rozłożyć wiśnie. Ułożyłam w dwóch rzędach. Roladę zwinąć przy pomocy ściereczki, przełożyć na folię spożywczą, owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem
                                                                     SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Moja znajoma ostatnio robiła podobne ciacho, tyle że z nutką alkoholu. Smakowało obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) To też jest z alkoholem, bo amaretto to właśnie likier migdałowy:)

      Usuń
  2. Super przepis, mój mąz uwielbia wszelkie ciasta z alkoholem, to na pewno to także pokocha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, oj zjadłabym teraz duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, zapraszam na duuuży kawałek!

      Usuń
  4. Ale mi apetytu narobilas :-). Znakomity przepis. Warto zapisac I oczywiscie wyprobowac :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super:) Koniecznie do wypróbowania!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)