Guten Appetit

sobota, 1 lipca 2017

Ciasto morelowe z pistacjami


Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam je już kilka razy z rzędu i gdyby nie to, że lubię nowe wywania piekłabym je pewnie całe lato podmieniając jedynie owoce.
Uwielbiamy jeść świeże owoce, ale jeszcze trudniej odmówić sobie przyjemności delektowania się ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popołudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze.
By się udało trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają.
Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały.
Polecam przepis do wypróbowania!

Składniki:
125 g miękkiego masła
150 g cukru/ksylitolu
2 jajka M
225 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g mleka
6 moreli
2 łyżki grubo posiekanych pistacji

Wykonanie:

  • miękkie masło z cukrem przy pomocy miksera  ubić na puszystą masę. Kolejno wbić jajka
  • mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać i na zmianę z mlekiem porcjami dokładać do ubitych jaj
  • masę przelać do foremki (20x30cm), wyrównać powierzchnię szpatułką
  • morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście
  • piec w 170`C 30/35 minut
  • studzić na kratce. Jeszcze gorące ciasto posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypać cukrem pudrem 

                                                                SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie lekkie przepisy :-). Swietnie sie sprawdzaja,o tej porze roku. Z kremem sa dla mnie dosc ciezkie :-). Chetnie skorzystam z przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) Z owocami uwielbiamy cały rok:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)