Guten Appetit

czwartek, 13 lipca 2017

Grillowana cukinia z oregano i parmezanem


Cukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i  bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna. Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna, a przygotowana z odrobiną przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie może jej zabraknąć na grillu. Zaręczam, że zniknie ze stołu w pierwszej kolejności.

Cukinię możesz podać na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa z grilla lub po prostu dodatek obiadowy.
Bardzo prosta do przygotowania, polecam!

Składniki:
cukinia
sól, pieprz
suszone oregano
tarty parmezan
olej

Wykonanie:
  • z cukinii odkroić piętki, następnie pokroić wzdłuż na około 1-cm plastry, posolić, oprószyć pieprzem i oregano, odstawić na 30 minut do zamarynowania lub od razu smażyć
  • przed ułożeniem na grillu lub patelni posmarować płaty cukinii olejem przy pomocy pędzla. Smażyć przez klka minut do zbrązowienia, posmarować olejem, odwrócić i przysmażyć druga stronę
  • przed podaniem posypać starym parmezanem. Sam się rozpuści na gorącej cukinii
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. O kurcze, to wygląda naprawdę nieziemsko! Dziękuje bardzo za ten przepis - to jest coś co muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia I oregano,to brzmi mega smacznie :-). Lubie bardzo cukinie. Gdy pierwszy raz,zajrzalam na Twojego bloga,to wlasnie poszukiwalam przepisow z cukinia w roli glownej :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Uwielbiam cukinię, a cukiniowych dań nazbierało się już trochę:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)