Guten Appetit

poniedziałek, 3 lipca 2017

Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe


Kiszona marchewka - nowy smak i zdecydowanie wart rozpropagowania. Pracy z przygotowaniem marchewki do kiszenia niewiele, a efekt powalający. Możesz pokroić ją w dowolny sposób, zetrzeć na tarce, pokroić w plasterki (np. w malakserze) lub spiralnym nożykiem, by uzyskać ozdobne spiralki. Tak właśnie uczyniłam.
Wpływ kiszonek na nasze zdrowie jest nieoceniony. Wspomagają trawienie oraz pobudzają jelita do prawidłowej pracy, a to głównie dzięki dużej zawartości błonnika i kwasu mlekowego.
Podczas procesu kiszenia warzywa nie tracą żadnych wartości, wręcz przeciwnie - ilość witaminy C i witamin z grupy B ulegają podwojeniu. Warto zadbać o różnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii.
Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami.
Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe.

Kiszenie marchewki:
marchew
sól (1 łyżka na 1 l wody)
suszony koper
czosnek
kawałek chrzanu

Wykonanie:
  • marchewkę umyć, obrać i rozdrobnić w dowolny sposób. Potraktowałam marchewkę spiralnym nożykiem. Czosnek obrać, ząbki czosnku przepołowić
  • wodę zagotować z solą, ostudzić. Przyznaję, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam kołobrzeską solankę
  • na dnie słoika ułożyć koper, połowę czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Upchnąć poszatkowaną marchew w słoiku (nie za mocno), zalać solanką. Na górze ułożyć resztę czosnku. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Taka "małosolna" jest najsmaczniejsza, dlatego by przerwać fermentację najlepiej wstawić słoik do lodówki. Im dłużej kiśnie, tym jest kwaśniejsza
                                                                             NA ZDROWIE !

SURÓWKA NR. I


Składniki:
kiszona marchew
olej
ziarenka sezamu

Wykonanie:

Surówka z kiszonej marchewki "małosolnej" jest wyśmienita, wystarczy tylko dodać tłuszcz, by beta-karoten zawarty w marchewce został lepiej wykorzystany przez nasz organizm. Marchewkę polałam olejem sezamowym i posypałam ziarenkami czarnego sezamu. Gotowe!

SMACZNEGO !


SURÓWKA NR. II


Składniki:
kiszona marchew
1 cebula
1 jabłko
3 łyżki oleju
1 łyżka cytryny/octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
natka pietruszki
czosnek z kiszonki

Wykonanie:

Intensywniej ukiszona marchewka, po prostu kwaśniejsza doskonale smakuje z tradycyjnymi dodatkami do surówek. Słodycz płynąca z jabłka i miodu, jako składnika winegretu doskonale równoważy kwaśny smak marchewki.

  • obraną cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek z kiszonki pokroić w płatki
  • olej, ocet i miód wymieszać do powstania gładkiej emulsji
  • wymieszać wszystkie składniki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki 

                                                            SMACZNEGO !  

10 komentarzy:

  1. Dobry pomysl :-). Nigdy bym nie pomyslala o zakiszeniu marchewek. No a suroweczki,niezwykle apetyczne. Mamy probiotyk I w dodatku bardzo smaczny. Lubie marchewke I duzo ostatnio czytalam o jej wlasciwosciach zdrowotnych. Z pewnoscia warto skorzystac z przepisu:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł,jesteś wielka🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi:) Pomysł nie jest nowy, ale na pewno wart rozpowszechnienia i właśnie to czynię:)

      Usuń
  3. A jaka ma być sól do przetworów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze naturalna, bez dodatku jodu:)

      Usuń
  4. Czy może być koper zielony taki jak do ogórków?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana zainspirowałaś Mnie tymi kiszonkami i czekam na więcej przepisów.a szczgólnie że pisałas że różne warzywa mają inne szczepy

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)