Guten Appetit

wtorek, 18 lipca 2017

Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego

Bób, jeszcze do niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam.
Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa!
Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie na układ krwionośny. 100 g bobu to około 110 kcal,  więc niemało, ale dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu, a sporej wspomnianego błonnika, może pomóc zadbać o wagę, gdyż zapewnia na długo uczucie sytości.

Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam!

Składniki:
1 szklanka pęczaku
1 szklanka świeżego zielonego groszku
300 g (najlepiej już ugotowanego) bobu
4 ogórki małosolne
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
4 łyżeki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego/winnego
szczypta cukru
sól, pieprz

Wykonanie:
  • pęczak wsypać na osolony wrzątek i gotować 13-15 minut, następnie odcedzć 
  • bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Ostudzony wyłuskać z łupinek
  • ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek wypłukać, osuszyć i posiekać
  • groszek gotować w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą, by nie stracił koloru
  • wymieszać oliwę, cukier, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać do smaku sól i pieprz. Z tak przygotowanym dressingiem wymieszać kaszę, bób, zielony groszek i ogórki 
                                                                  SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Hi there I am so excited I found your web site, I really found you
    by accident, while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just
    like to say thanks for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
    I don’t have time to browse it all at the moment but I
    have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the
    awesome b.

    OdpowiedzUsuń
  2. Real great information can be found on web blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki bardzo lubię i mam ;) Połączę jutro! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to fajnie, że mogłam być inspiracją:-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)