Guten Appetit

sobota, 12 sierpnia 2017

Drożdżowy placek z wiśniami - pycha



Placek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie.
Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła!

Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe!

Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej
200 ml mleka
2 jajka+1 żółtko
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
50 g masła
kruszonka:
90 g mąki orkiszowej jasnej
40 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki amaretto

Wykonanie:
  • składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki 
  • w 2 łyżkach mleka rozprowadzic drożdże, by je upłynnić. Mleko z masłem podgrzać delikatnie w rondelku. Nie może być za ciepłe, bo "zabije" drożdże. Składniki odmierzyć w misie robota, dodać mleko, drożdże i przy pomocy haka zagnieść gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • w międzyczasie wydrylować wiśnie
  • wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki
                                                                     SMACZNEGO !

16 komentarzy:

  1. O jej, same pyszności tu wynajduję, a jestem akurat na diecie i tylko raz w tygodniu mogę sobie pozwolić na takie smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, na szczęście dieta nie trwa wiecznie:)

      Usuń
  2. Moje ulubione ciasto. Tyle,ze mistrzem drozdzakow :-) nie jestem. Moze tym razem bedzie lepiej :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I moje również! Cóż, ćwieczenie czyni mistrza!

      Usuń
  3. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it,
    you happen to be a great author. I will always bookmark your blog and will often come back
    down the road. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a
    nice weekend!

    OdpowiedzUsuń
  4. What's up, just wanted to mention, I loved this post. It was inspiring.
    Keep on posting!

    OdpowiedzUsuń
  5. What's up to all, the contents present at this site are truly awesome for people knowledge, well, keep up
    the good work fellows.

    OdpowiedzUsuń
  6. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic
    user genial style and design, let alone the content. You're an expert
    in this topic!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit
    and sources back to your site? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here.
    Please let me know if this okay with you. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  8. I blog often and I genuinely thajk you for your content.
    Your article has truly peaked my interest.
    I will book matk your site and keepp checking for new details about once per week.
    I subscribed too your Feed as well.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)