Guten Appetit

piątek, 4 sierpnia 2017

Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy


Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Sezon trwa krótko, dlatego warto przygotować domowe "konserwy" na zimową porę. Ta domowa nie może równać się z fasolką z lady chłodniczej lub słoikową konserwą sklepową.
Taka fasolka to świetna baza do przygotowania zimową porą szybkiej sałatki z tego przepisu.
Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkowa pracę, ale nasze bezpieczeństwo.
Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut) i robimy to na dwa razy po 30 minut w odstępie 24 godzin.
Podczas pierwszej pasteryzacji giną wszystkie formy wegetatywne i bakterie, a druga pasteryzacja ma wyeliminować ich formy przetrwalnikowe.

Składniki:
2 kg zielonej fasolki szparagowej
5 ząbków czosnku
5 baldachów kwiatowych kopru
do obgotowania: 8 łyżeczek soli i 5 łyżeczek cukru na 5 l wody
zalewa: 1 łyżka soli na 2 l wody

Wykonanie:

  • fasolkę umyć, odciąć końcówki. Obcinam tylko z jednej strony, koncówkę z ogonkiem. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół
  • w dużym garnku zagotować wodę z solą i cukrem. do 5 litrów wody wsypać 8 łyżeczek soli i 5 łyżeczek cukru, włożyć fasolkę i gotować około 10 minut od ponownego zawrzenia. Fasolka powinna pozostać twarda. Odcedzić, odstawić, by przestygła, następnie pokroić na kawałki
  • w międzyczasie przygotować zalewę, ponieważ nigdy nie zalewamy fasoli wodą w której się gotowała (fasolka zwiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które neutralizuje gotowanie) Zagotować 2,5 litra wody z 1 lyżką soli 
  • dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki. Do słoików nakładać  fasolkę przekładając koprem i cząstkami czosnku, następnie zalać przygotowaną zalewą. Osuszyć brzegi słoika i wieczka, zakręcić słoiki
  • ustawić słoiki w kociołku z wodą, tak by siegała do 2/3 wyskości słoików. Dno wyłożyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Słoiki nie mogą się wzajemnie dotykać. Doprowadzić wodę do wrzenia i pasteryzować przez 30 minut. Pozostawić słoiku w kociołku do następnego dnia i powtórzyć proces pasteryzacji
  • przechowywać w piwnicy do 12-tu mięsiecy 
                                                        UDANYCH PRZETWORÓW!

8 komentarzy:

  1. Właśnie dziś jadłam fasolkę szparagową, jednak na zimę też przydałoby się coś właśnie zachować!

    OdpowiedzUsuń
  2. you're actually a excellent webmaster. The web site
    loading pace is incredible. It seems that you're doing any unique trick.

    Moreover, The contents are masterwork. you've done a excellent job in this topic!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy żółta fasolka szparagowa też się nadaje do słoików? Czy tylko zielona?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam fasolke dokladnie wedlug Twojego przepisu. Tylko,ze zolta. Mam nadzieje,ze sie nie popsuje. Raz mialam takiego pecha :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mnie nie strasz! To moja pierwsza fasolka słoikowa. Ten przepis to zlepek porad z 3 książek, musi być dobra:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)