Guten Appetit

środa, 16 sierpnia 2017

Lody czekoladowe z awokado - pyszne, proste i super zdrowe


Lody czekoladowe powinny być kremowe, gęste i budyniowe, czytam w Jadłonomii i właśnie lody z przepisu Marty były inspiracją do powstania moich dzisiejszych .
Całkowicie się zgadzam, a że najlepszy czekoladowy budyń jaki jadłam powstał przy udziale awokado (przepis tutaj) podmieniłam batata z przepisu Marty na awokado właśnie.
Lody są cudownie kremowe, wręcz aksamitne, bardzo czekoladowe i super łatwe do przygotowania.
Można je zrobić bez maszynki do lodów, ale ja do przygotowania wykorzystałam jednak maszynkę.
Skład bardzo prosty, a lody pełne wartości odżywczych.
Zapraszam na lody - samo zdrowie i bardzo polecam!

Składniki:
1 duże dojrzałe awokado
1 puszka mleka kokosowego
200 g gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczka soli
wanilia, płatki chili wg uznania

Wykonanie:
  • mleko wlać do garuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podrzewać do rozpuszczenia, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Odstawić do ostudzenia
  • awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Dodać do ostudzonego mleka kokosowego i zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól
  • masę budyniową przełożyć do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi
                                                                  SMACZNEGO !

P.S. Lody zrobiły prawdziwą furorę, a robilam je już kilkakrotnie. Dopiero teraz udało się pstryknąć            telefonem jedną jedyną fotkę i spieszę podzielić się przepisem


8 komentarzy:

  1. I don't leave loads of comments on plenty of blogs but i felt i had to here.
    Top quality articles you have here.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat lodów nie jadłam :) mam nadwrażliwe zęby i jedzenie lodów trochę boli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przykra dolegliwość. Pasta Sensodyne bardzo pomaga, warto spróbować:)

      Usuń
  3. I was very happy to find this web site. I want to to thank you for your time
    for this particularly wonderful read!! I definitely
    savored every part of it and i also have you bookmarked to look at
    new information on your site.

    OdpowiedzUsuń
  4. Obledny widok! Takie lody,to mozna jesc. Mam pieknie dojrzale awokado. Przepis zdecydowanie sie przyda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) O tak, tylko trudno zachowac umiar! Awokado absolutnie musi wylądować w lodach!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)