Guten Appetit

sobota, 26 sierpnia 2017

Sernik ze śliwkami i borówką amerykańską - prosty i szybki


Serniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego sądziłam, że nie sprawdzi się wypiekach. Dziś stwierdzam, ze pieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze upodobniając się do leśnej jagody.
Ta letnia modyfikacja sernika królewskiego posmkuje każdemu, bo wlaśnie do przygotowania dzisiejszego serniczka wykorzystałam ciasto z kakaowego klasyka.
600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut. Jest pyszny, polecam!

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
135 g masła
70 g cukru/ksylitolu
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko M
Składniki na masę serową:
600 g sera z wiaderka
150 g śmietany kremówki
3 jajka
150g cukru/ksylitolu
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki borówki amerykańskiej
śliwki

Wykonanie:

  • suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i łopatką wymieszać do powstania kruszonki (na małych obrotach pod przykryciem). Do kruszonki wbić jajko i miksować do połączenia składników w kulę. Podzielić na 2 części, jedną zawinąć w folię i umieścić na 30 minut w zamrażarce, drugą w lodówce
  • ser zmiksować ze śmietanką, cukrem i budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy
  • przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek
  • część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kakaowe ciasto z zamraźarki
  • piec w 180`C około 40-45 minut 
                                                                SMACZNEGO !





9 komentarzy:

  1. I blog frequently and I genuinely appreciate your content.
    The article has really peaked my interest. I'm going to book mark your blog and keep checking for new information about once
    a week. I subscribed to your Feed as well. corso di excel

    OdpowiedzUsuń
  2. My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post's to
    be just what I'm looking for. Would you offer guest writers to write content available for you?
    I wouldn't mind creating a post or elaborating on a
    number of the subjects you write related to here.
    Again, awesome web log!

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a topic that's close to my heart... Many thanks!
    Where are your contact details though?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam sliwki. Mysle,ze sernik smakuje wysmienicie. Mam sliwki I sporo borowek,wiec zapisuje przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. It's awesome to visit this web site and reading the views of all friends on the topic of this article, while I am also
    keen of getting know-how.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy "ser z wiaderka" to taki niemiecki quark? jesli tak to ile procentowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik upiekłam z polskiego sera widerkowego, mojego ulubionego z Piątnicy.
      Z niemieckiego też się uda, ale zawsze odsączam nadmiar wody na sitku:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)