Guten Appetit

środa, 9 sierpnia 2017

Tarta z marchewką i sezamem



Tarta z młodą marchewką i sezamem to pomysł na prosty obiad lub letnią, wykwintną kolację na werandzie, koniecznie z lampką białego wina.
Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest to konieczne.

Tarta lub jak wolisz quiche, pomimo pospolitych składników zawsze prezentuje się elegancko i wykwintnie.
Proste, pożywne i zdrowe jedzonko, pyszne na gorąco i na zimno. Polecam!

Składniki na ciasto:
160 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
100 g białego serka np. Philadelphia (10% tł.)
100 g masła + do wysmarowania formy
szczypta soli
Składniki na nałożenie:
600 g młodej marchewki z nacią
200 g kwaśnej śmietany (jogurtu greckiego)
4 jajka
3-4 cm kawałek imbiru
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
2 łyżki sezamu
okrągła forma 30 cm średnicy

Wykonanie:
  • mąkę z serkiem, masłem pokrojonym na małe kawałki i szczyptą soli umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę mąki. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki
  • marchewki umyć (robię to przy użyciu szorstkiej rękawicy, takiej do masażu ciała. Warto mieć taką dodatkową parę, bo przydaje się w kuchni). Przy obcinaniu natki zostawić kilkucentymetrowe zielone kawałki. Obgotować marchewki w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i odsączyć na papierowym ręczniku
  • mikserem wymieszać jajka ze śmietaną. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wmieszać pocięty szczypiorek
  • ciasto rozwałkować (rozprowadzić palcami) i wyłożyć do natłuszczonej formy, robiąc dookoła rant. Ułożyć na cieście przecięte wzdłuż na pół marchewki. Zalać masą jajeczną i piec w 200`C około 40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Podawać z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym 
                                                                 SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. This is a topic that is close to my heart... Cheers! Exactly where are your contact
    details though?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coool:) The email address is on the blog - click on photo:)

      Usuń
  2. Greetings from Colorado! I'm bored to tears at work so I
    decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
    I really like the information you present here and can't wait to take a look when I
    get home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my mobile ..
    I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic site!

    www.raoaustralia.org

    OdpowiedzUsuń
  3. When someone writes an paragraph he/she maintains the idea of a user in his/her brain that how a user can know it.
    Therefore that's why this post is great. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna tarta. Przepis w moim kulinarnym guscie. Pozwole sobie zapisac :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam, koniecznie do zrobienia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)