Guten Appetit

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Zupa z kurkami i fasolką szparagową - wegeteriańska

Pyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata!
Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie!
Przepis na tradycyjną zupę z kurek znajdziesz tutaj.

Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 łyżka masła+1
4-5 ziemniaków
około 300 g zielonej fasolki szparagowej
300-400 g kurek
sól, pieprz
bulion warzywny -1,5 l
kubek śmietany
zielenina

Wykonanie:
  • cebulę obrać, posiekać i w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na 1 łyżce masła
  • w międzyczasie obrać warzywa i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Małego ziemniaka również starłam na tarce, by po rozgotowaniu zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki
  • do cebuli dorzucić pokrojone ziemniaki podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać starte na tarce warzywa i pokrojoną fasolką szparagową. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut
  • w międzyczasie opłukać kurki (wg tego przepisu). Osuszyć na papierowym ręczniku, większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzybki na rozgrzanym maśle. Początkowo puszczą wodę, smażyć do odparowania wody. Będą wówczas miały intensywniejszy smak
  • dołożyć grzyby do garnka z warzywami, pogotować jeszcze kilka minut razem. Zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Podawać suto posypaną zieleniną
                                                                       SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Depois de ler isto eu pensei que era prefiro informativo .
    Agradeço encontrar tempo e energia para colocar este artigo
    juntos. Mais uma vez encontrar me pessoalmente gastos
    uma quantidade significativa de tempo ambos
    leitura e comentando . Mas então o que, era ainda a pena!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am
    encountering difficulties with your RSS. I don't understand why I am unable
    to join it. Is there anybody having identical RSS issues?
    Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Woah! I'm really enjoying the template/theme of this website.
    It's simple, yet effective. A lot of times it's hard to get that "perfect balance" between superb
    usability and visual appeal. I must say you've done a great job
    with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Chrome.

    Outstanding Blog!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)