Guten Appetit

sobota, 30 września 2017

Cynamonowe rollsy z marchewkowym nadzieniem


Popularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków.
Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne.
Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki na ciasto:
450 g mąki orkiszowej jasnej
120 ml mleka+ 120 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g świeżych drożdży
Składniki na nadzienie:
150 g cukru/ksylitolu
3 łyżki masła
1 łyżka cynamonu+ 1 szczypta soli
2 średnie starte marchewki
Na lukier:
3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru+ 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  • wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm
  • ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany z cynamonem i solą rozsypać równomiernie na cieście. Na koniec rozłożyć startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę
  • ciasto zwinąć w rulon od węższej strony. Ostrym nożem pokroić w 3-4 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • piec w 180`C 25 minut
  • ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty doadć soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki 
                                                                 SMACZNEGO !

16 komentarzy:

  1. I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and
    excellent user genial style and design, let alone the content.
    You're an expert in this topic!

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie powiem, wygląda to naprawdę niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?

    There's a lot of people that I think would really enjoy your content.

    Please let me know. Thank you

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki pyszniutki widok I przepis bardzo ciekawy,a mi kiepsko wychodza eksperymenty drozdzowe :-). A z checia bym zjadla. I to nadzienie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Moźe warto spróbować, ciasto jest proste!

      Usuń
  5. You have observed very interesting points! ps nice web site.

    OdpowiedzUsuń
  6. Whаt's up, I desire to subscribe for this webpage to obtain latest updates, sⲟ where can i do it please help
    out.

    OdpowiedzUsuń
  7. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself?

    Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a great blog
    like this one these days.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)