Guten Appetit

niedziela, 24 września 2017

Kartoflanka z kurkami i boczkiem


Najprostsza z zup - kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni.


Składniki:
300 g kurek
2 łyżki masła ghee
4-5 ziemniaków
1 cebula
1,2 l bulionu
boczek wędzony w dowolnej ilości
zielenina - dużo
sól, pieprz
kwaśna śmietana do zabielenia

Wykonanie:
  • cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia
  • w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do oparowania nadmiaru wody
  • do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około 15 minut, do miękkości. Dosmaczyć sola i pierzem
  • zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z posiekaną zieleniną 

                                                                    SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Wow, świetna ta kartoflanka :) Koniecznie będe musiała ją przyrządzić:P

    OdpowiedzUsuń
  2. This site was... how do you say it? Relevant!!
    Finally I have found something that helped me.
    Many thanks!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo pysznie. Racja,ze trzeba sie spieszyc,dopoki sa kurki :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello it's me, I am also visiting this site daily, this
    website is truly nice and the viewers are in fact sharing nice thoughts.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...