Guten Appetit

środa, 20 września 2017

Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem


Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie.
Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta.

Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki na nałożenie:
250 g ugotowanych buraczków
200 g kwaśnej śmietany
2 jajka
200 g sera feta
sól, pieprz
1 bulwa fenkułu
koperek
50 g orzechów włoskich
olej
ocet balsamiczny
Składniki na kruche ciasto:
150 g zimnego masła
150 g maki orkiszowej jasnej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
szczypta soli
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć  z dwoma  rodzajami mąki i solą na kruszonkę. Dodać żółtko, zimną wodę i zlepić w kulę. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
  • piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut
  • kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem
  • fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego
  • fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać 1/3 masy śmietanowej. Buraczki pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć dekoracyjnie na tarcie. Zalać resztą śmietany i posypać pokruszonymi orzechami. Piec w 200`C około 25 minut.
  • podawać z posypaną koperkiem
                                                                  SMACZNEGO !

całość 8 porcji - 1.895 kcal.  1 porcja to 453 kcal.
Zawiera 12 g białka, 33 g tłuszczów, 27 g wędlowodanów

źródło: Heft Natürlich genießen

6 komentarzy:

  1. Hi there would you mind stating which blog platform you're using?
    I'm looking to start my own blog soon but I'm having a
    tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

    The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
    I'm looking for something unique. P.S My
    apologies for being off-topic but I had to ask!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na inne tarty🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij na Etykiety- tarty,quiche,placki wytrawne. Jest już 6 róžnych do wyboru!

      Usuń
  3. Hello there I am so delighted I found your webpage,
    I really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am
    here now and would just like to say kudos for a marvelous post and a all round thrilling blog (I
    also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added your
    RSS feeds, so when I have time I will be back
    to read more, Please do keep up the great jo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nice to meet you, I invite you more often!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)