Guten Appetit

poniedziałek, 9 października 2017

Barszcz czerwony, czysty na wędzonce


Barszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików.
Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze przeszło do wywaru.
Najsmaczniejszy barszcz to oczywiście ten zakwaszony zakwasem z buraków.
Wiem, ze zakwas robicie, to najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas!
Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny. Filiżanka domowego barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi!
Zapraszam do tradycyjnego gotowania!

Składniki:
500 g surowego boczku wędzonego
1,5 l wody
3-4 buraki (około 500 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
sól
majeranek
1-2 szklanki zakwasu z buraków (najlepszy przepis tutaj)
maleńka szczypta cukru lub miód

Wykonanie:
  • boczek wypłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut lub dłużej do miękkości
  • warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić w poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać buraki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić przynajmniej na 3 godziny lub najlepiej na całą noc
  • barszcz przecedzić, dodać zakwas z buraków. Zakwas dolewać stopniowo i kosztować. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy i zużyjesz go wówczas mniej. Dodać czosnek, sól do smaku i pieprz zmiażdżony w moździeżu. doprawić majerankiem i odrobiną cukru. Podgrzewać powoli, uważać by się nie zagotował, bo straci piękny kolor i klarowność
  • podawać bardzo gorący. Podałam z ruskimi pierogami w cieście francuskim z piekarnika
                                                                  SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Barszczyk to mi lubimy. I to bardzo. Twoj przepis jest bardzo ciekawy. Mysle nawet,ze taki bogaty w smak :-). Przepis z pewnoscia sie przyda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie barszcz w rankingu zup zawsze stoi na I miejscu! Jest bardzo smakowity, polecam!

      Usuń
  2. This blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.

    Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  3. I know this web page gives quality dependent posts
    and additional stuff, is there any other web page which presents these things in quality?

    OdpowiedzUsuń
  4. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?

    My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would really
    benefit from some of the information you provide here.
    Please let me know if this alright with
    you. Thanks!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)