Guten Appetit

piątek, 20 października 2017

Bigos z papryki


Papryka obrodziła w tym roku nadzwyczajnie. Warto ją jeść w każdej postaci, bo to prawdziwa kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy się o dobry wzrok, skórę i naczyńka krwionośne. Najczęściej występuje jako dodatek, dzisiaj jest składnikiem nr I.
Z dodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegeteriańskie.

Składniki:
4 duże czerwone papryki
400 g fasoli perłowej z puszki
100 g boczku
1/2 szklanka bulionu
2 łyżki oleju
1 cebula
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
mielona papryka
majeranek
sól, pieprz

Wykonanie:

  • paprykę przekroić na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroić w grubą kostkę
  • obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć
  • podlać całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem
  • podawać z bagietką, ryżem lub ziemniakami
                                                                    SMACZNEGO !

8 komentarzy:

  1. Great article, just what I needed.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super bigosik :D Jeszcze z papryczką, nic tylko się delektować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego bigosu nie robilam. A mam amatorow papryki. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to polecam! Amator paprykowy będzie bardzo zadowolony!

      Usuń
  4. No i jak tu się odchudzać ?!:) Za każdym razem gdy wchodzę do tego blogu to od razu głodnieję :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bigos nie jest zbyt kaloryczny, a na pewno bardzo syty:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)